Klant aan het woord

Door: Martijn 18.03.2015

Voor een jong gezin moderniseerde Engelman Architecten een jaren '30 woning met behoud van sfeer en details. Wat vinden zij van het resultaat?

Meer woonruimte

Familie: "Wij wonen in een karakteristieke woning uit 1880 met een smalle, diepe stadstuin. We wilden moderniseren en vooral meer woonruimte. Natuurlijk met behoud van de sfeer en de details. Het huis had een klassieke woonplattegrond met een kamer ensuite, een keuken en een toilet in de aanbouw en een piepklein terrasje. Daarom dachten we aan een aanbouw aan de achterzijde en dakkapellen aan de voorzijde."

Keuken als verbinding

"We zochten een architect om het ontwerp te maken en om de regie te voeren tijdens de bouw. Via-via hoorden we van Engelman Architecten. De referentieprojecten op de website spraken ons wel aan. Engelman Architecten kwam met een ontwerp met een aanbouw over de volle breedte van de tuin voor een grote woonkeuken, achter de bestaande keuken. De bestaande keuken werd de verbinding tussen de woonkamer en keuken. Het voldeed helemaal aan onze verwachtingen."

Wanden van glas

"Er was al een aanbouw aan de achterzijde waardoor een smal, niet bruikbaar strookje tuin ontstond. Door de nieuwe aanbouw is dit strookje benut en ontstond er een patio. Bijna alle wanden zijn van glas, waardoor er veel licht in de woning valt. De eigenzinnige dakkapellen benadrukken de belijning van het huis."

Zorgvuldig begeleid

"Hoewel de architecten waarschijnlijk grotere projecten omhanden hebben, merkten we hier niets van. We hadden het gevoel dat ons ‘kleine’ project net zo zorgvuldig werd begeleid. Engelman Architecten adviseerde ons tot in de kleinste details en droeg zorg voor de uitvoering. Alle puntjes werden op de i gezet en geen vraag was te veel."

Veel groter dan je zou verwachten

"Het is een hele moderne aanbouw, maar toch past deze goed bij het huis. Het contrast van een oud huis met moderne elementen geeft een bijzondere uitstraling. Hoewel het perceel smal is, oogt het nu heel ruim. Dat is het eerste wat mensen zeggen als ze binnen komen: veel groter dan je zou verwachten als je de voorgevel ziet." Lees meer over dit project