Vakantiewoning in Nationaal Park - Vlodrop , Engelman Architecten

Vakantiewoning in Nationaal Park

2016, Vlodrop

In 2011 vroeg een Duitse opdrachtgever ons om een vervallen boshut in Nationaal Park De Meinweg te vervangen door een nieuwe vakantiewoning. Een eigentijdse woning met comfort en meer ruimte. Al snel bleek dat deze opgave niet eenvoudig was. Volgens het bestemmingsplan mocht de bestaande footprint van 75 m2 niet worden vergroot. Voor het nieuwe plan was echter minstens 110 m2 nodig.

Een nieuw bestemmingsplan voor het gebied was in de maak. Wij zagen het als een uitdaging om te anticiperen op dit ontwerp. Na een intensief traject wisten we de gemeente te overtuigen van onze plannen. De basis? Een goed onderbouwde lijst met aspecten waar een hedendaagse vakantiewoning aan moet voldoen. Uiteindelijk ontvingen we begin 2015 een omgevingsvergunning.

In het voorjaar van 2016 wordt gestart met de bouw. Om de natuur te trotseren en het onderhoud van de woning te beperken, kozen wij robuuste en degelijke materialen voor de bouwkundige schil. De woning is maximaal geïsoleerd met het oog op duurzaam gebruik. Door middel van een splitlevel tussen wonen en slapen creëren we een eigenzinnig en bijzonder vakantieverblijf dat het echte vakantiegevoel onderstreept.

Bijzonder aan dit project was de ervaring met cultuurverschillen. Zo dicht bij de landgrens, en toch zo anders. De vakantiewoning is een mooie combinatie van Duitse degelijkheid en Nederlandse creativiteit.

 

 

In ontwerpWonenVilla'sRecreatie / Cultuur
  alle projecten