Hertogplein - Nijmegen, Engelman Architecten

Hertogplein

2012, Nijmegen

Winnend plan

Aan het Hertogplein stond volgens de Nijmegenaren het lelijkste gebouw van de stad. Een éénlaagse winkel voor witgoed detoneerde inderdaad in deze historische omgeving. Via een meervoudige opdracht aan vier architecten wisten wij met ons plan als winnaar uit de selectie te komen.

Wij ontwierpen een ondergrondse parkeergarage en een winkel, met daarboven 3-5 lagen appartementen, die aansluiten op de context van het aanliggend plein, de straten en gevelwanden. In terughoudende baksteenarchitectuur hebben wij ons aangepast aan de schaal en de parcellering van de omgeving.
De toegang tot de appartementen is bijzonder. De op het plein aanwezige 'historische' stadsmuur loopt nu door in ons bouwblok; het volgt het tracé van de Middeleeuwen. Aan deze muur is een grote trap ontworpen als entree naar een cour op het dak van de winkel. Van daaruit worden de woningen ontsloten.
De opdrachtgever waardeerde dit ontsluitingsprincipe omdat de winkelplattegrond niet verstoord wordt door trappenhuizen, waardoor die vrij verkavelbaar blijft voor verschillende winkels.

GerealiseerdPrijswinnendWonenWinkelen
  alle projecten