Kantoor Vandersanden  - Kessel , Engelman Architecten

Kantoor Vandersanden

2019, Kessel

We kenden Vandersanden al van de straat- en gevelstenen die zij produceren. Daarom was het voor ons extra bijzonder dat we een project mochten uitvoeren voor dit familiebedrijf. Engelman Architecten maakte een kloek ontwerp ter vervanging van de kantoren in Kessel.

Het nieuwe pand vormt een aanvulling op de naastgelegen steenfabriek, die als sinds 1915 in gebruik is. We lieten ons inspireren door de geschiedenis van het familiebedrijf en de producten die in de fabriek worden gemaakt. Uiteindelijk kozen we in samenspraak met Vandersanden de Amsterdam Impression als uitgangspunt voor het ontwerp. Het is een donkerpaarse strengpers baksteen met een ruw oppervlak.

Slimme indeling

Dankzij de slimme indeling was een compact gebouw voldoende om ruimte te bieden aan de verschillende functies die Vandersanden wenste. We groepeerden alle ruimtes rondom een centrale ontvangsthal om overzicht te creëren. De begane grond is de thuisbasis van de afdeling expeditie en enkele flexplekken. Daarnaast maken medewerkers van de fabriek er gebruik van de nieuwe kantine en lockerruimten. Op de verdieping bevinden zich vergaderruimten, technische installaties en het kantoor voor de plantmanager. Het uitzicht dat het nieuwe kantoor biedt over het omliggende terrein en de omgeving is zowel praktisch als aangenaam.

Duurzaam én esthetisch

Duurzaamheid is één van de kernwaarden van Vandersanden. Hun fabriek in Hedikhuizen werkt al voor 100% op groene stroom. Ook in Kessel was het opwekken van duurzame energie een punt van aandacht. Om het nieuwe kantoorgebouw niet te ontsieren werden de zonnepanelen geplaatst op de naastgelegen loods. Zo wordt voldaan aan de duurzaamheidsgedachte, zonder in te leveren op esthetiek.

Ritme geeft dynamiek

Het is duidelijk te zien dat er veel aandacht is besteed aan het ontwerp van de gevel. Metselwerk in liggend en staand verband wisselen elkaar af. Deze verandering van ritme versterkt de openingen in de gevel en geeft het blokvormige volume extra dynamiek. Ter hoogte van de entree buigt de gevel naar binnen. Deze doorbreking van de blokvormige architectuur vormt een uitnodigend gebaar naar de bezoeker.

In ontwerpWerken
  alle projecten