Parkwijk 't Ham  - Roermond , Engelman Architecten

Parkwijk 't Ham

2021, Roermond

Méér dan een architect alleen

De rol van de architect is constant in ontwikkeling. Daar spelen we bij Engelman Architecten op in. Niet door mee te buigen met wat de markt van ons verlangt. Maar door zelf invulling te geven aan die rol. Zo nemen we steeds vaker het heft in handen. Bij Parkwijk ’T HAM bijvoorbeeld, waar we naast architect ook initiatiefnemer zijn.  

Als architect heb je bij sommige locaties meteen een visie. Een idee hoe je die plek kunt transformeren en er waarde aan toe kunt voegen. Dat hadden wij bij de voormalige Pabo-locatie aan de Geuljanslaan in Roermond. Een leegstaand terrein dat wachtte op een nieuwe eigenaar én bestemming. Dankzij het groene karakter en de directe ligging aan de Hambeek een plek met potentie. Die kans wilden we dan ook niet laten liggen.

Geïnspireerd door een brainstorm over nieuwe samenwerkingsvormen in planontwikkeling van de gemeente Roermond zochten we een partner. Dat werd Kragten, een advies-, ontwerp- en ingenieursbureau. Samen werkten we de visie voor deze locatie verder uit. Het resultaat is Parkwijk ’T HAM, een duurzame villawijk met een lommerrijk karakter. Voor de concrete uitwerking van de plannen betrokken we Mulleners Vastgoed uit Echt. Met dit consortium van drie partijen is de hele procesketen van idee, plan en realisatie afgedekt. Voor ons een nieuwe manier van werken, die zeer goed bevalt.

Bijzonder ontwerpproces

Ook het ontwerpen van de woningen hebben we net even iets anders aangepakt dan normaal. In eerste fase ontwikkelden we drie verschillende vrijstaande woningentypen.

Vervolgens bevroegen we potentiele kopers over hun wensen en voorkeuren ten aanzien van de bouwstijl en de architectuur. De uitkomsten werden samengevat in een moodboard. Op basis daarvan maakten we aangepaste schetsontwerpen van de woningen, en worden binnenkort vervolgstappen gezet.

Toekomstproof concept

Tot nu toe bevalt de rol van initiatiefnemer en consortium-partner ons goed. We sluiten dan ook niet uit dat we deze rol in de toekomst vaker op ons zullen nemen. Daarnaast geloven we dat de dialoog met (potentiele) kopers in nieuwbouwprojecten steeds belangrijker wordt.

Het resultaat

Een groene wijk met eigentijdse architectuur en zorgvuldige detaillering.

Drie typologieën:

  • parkwoning
  • parkvilla
  • watervilla

Een wijk met een bijzonder woongenot!

Meer informatie .....

In ontwerpWonenVilla's
  alle projecten