Renovatie wooncomplex - Heerlen , Engelman Architecten

Renovatie wooncomplex

2020, Heerlen

Het wooncomplex aan de Laurierstraat in Heerlen dateert uit 1964. Het gebouw was dan ook toe aan een facelift. Daarnaast stond verduurzaming hoog op de wensenlijst van Woonpunt. In opdracht van de woningcorporatie maakte Engelman Architecten een ontwerp. De focus lag op het exterieur, maar ook het interieur werd meegenomen.

De opdracht van Woonpunt

Het wooncomplex maakte ooit onderdeel uit van een ensemble van 4 flats waarvan er inmiddels 3 zijn gesloopt. Het woongebouw bestaat uit 2 vleugels met 3 verschillende woontypes. Speerpunten waren het verbeteren van de energieprestatie en de toegankelijkheid. De nadruk lag op het opwaarderen van het exterieur. Maar we mochten ons ook buigen over het vraagstuk hoe de indeling van de woningen met minimale ingrepen toch verbeterd kon worden. 

Open versus gesloten

Om het woongenot te verbeteren pakken we het gebouw zowel op architectonisch als op bouwkundig vlak aan. Zo deed de entree bijvoorbeeld nogal gesloten aan. Door deze een transparanter karakter te geven – en dus meer zicht naar de straat te creëren – verhoogden we het gevoel van veiligheid. De galerijen krijgen juist een wat meer gesloten uitstraling, door de balustrades strak af te werken met geperforeerd staal.

Meer licht en lucht

Het interieur verbeteren we op essentiële punten om de plattegronden toekomstbestendig te maken. De kozijnen worden vervangen en omkaderd voor meer dynamiek in de gevel. Bovendien geeft het de bewoners de mogelijkheid om zonwering aan te brengen. De betonnen balkonbalustrades maken plaats voor mat glas. Zo realiseren we voor de huurders meer licht en lucht op het balkon, zonder hun privacy aan te tasten.

Klaar voor de toekomst

Door het accentueren van bestaande architectonische elementen en enkele minimale ingrepen krijgt het woongebouw weer een moderne uitstraling. Het wordt volledig verduurzaamd door het na-isoleren van de spouwen en het oplossen van koudebruggen. In combinatie met het aanpakken van essentiële elementen in het interieur leidt de verduurzaming ertoe dat het wooncomplex klaar is voor de toekomst.

De huurders zullen straks zeker gaan genieten van meer wooncomfort!

In ontwerpWonen
  alle projecten
wooncomplex vóór de renovatie