Urban villa Kapel in 't Zand  - Roermond , Engelman Architecten

Urban villa Kapel in 't Zand

2021, Roermond

Al vanaf de eeuwwisseling zijn er diverse planontwikkelingen geweest aan de rand van het monumentale Kruiswegpark in Roermond. Dit keer was het de beurt aan Engelman Architecten om een ontwerp te maken. In samenwerking met Mulleners Vastgoed werkten we aan een urban villa aan de zijde van de Heinsbergerweg. Dit deden we met respect voor de rijke geschiedenis van het terrein.

Plotselinge zichtlocatie

In de 2e helft van de jaren 90 van de vorige eeuw werd de vleugel van het monumentale kerkelijk ensemble Kapel in ’t Zand, waarin het seminarie gehuisvest was, afgebroken. Daardoor ontstond er vanuit de openbare ruimte ineens ruim zicht op het Kruiswegpark achter het kloostercomplex. Aan de rand van het terrein verschenen door de jaren heen verschillende typen bebouwing. Eerst een gesloten hoogbouwwand en later grondgebonden woningen.

Appartementen en verpleeghuis

Uiteindelijk zijn het nu twee urban villa’s geworden. Ze sluiten aan bij het kerkelijk ensemble, en er zijn talrijke doorkijkjes naar het Kruiswegpark. Eén van deze twee is van onze hand, en biedt ruimte aan 14 appartementen. De andere urban villa wordt een verpleeghuis voor 20 psychogeriatrische patiënten. Deze ligt dichter bij het bestaande kerkelijk complex: de patiënten maken gebruik van de zorgvoorzieningen die in het klooster aanwezig zijn.

Kloeke traditionele villa

Samen met Mulleners Vastgoed maakten wij een ontwerp voor de urban villa met appartementen aan de Heinsbergerweg. Het is een kloeke traditionele villa in twee bouwlagen met kap, die wordt gekenmerkt door verzorgde gevelvlakken van metselwerk in de context van de omgeving. De auto’s worden uit het zicht geparkeerd, onder het gebouw. Het uitzicht op het park met monumentale bomen is verbluffend. Het respect voor het verleden heeft ons aangezet tot deze bescheiden en ingetogen architectuur. Alsof het er al vele jaren staat.

 
What do you want to do ?
New mail
In ontwerpWonen
  alle projecten