Villa Roerdelta Roermond  - Roermond , Engelman Architecten

Villa Roerdelta Roermond

2020/2021, Roermond

Van bosvilla naar wonen tussen water en stad. Dat was de beweging die onze opdrachtgevers wilden maken. Aan Engelman Architecten de vraag om een nieuwe woning te ontwikkelen op een kavel in Roerdelta.

In 1995 ontwierpen we een prachtige bosvilla. Al snel wisten ook de tweede eigenaren van dit bijzondere pand ons te vinden. Zo voerden we in 2013 aanpassingen door zowel in als rondom de woning alsook in het interieur. Ondanks dat de bewoners zich helemaal thuis voelen in de groene omgeving lonkte na verloop van tijd het stadscentrum van Roermond.

Bouwkavel in Roerdelta

Uiteindelijk viel de keuze op een mooie kavel in Roerdelta. Een hoekperceel aan de rand van het ECI terrein en woonwijk Roer-Zuid. Een omgeving met genoeg natuur, maar tegelijkertijd dicht bij de sfeervolle binnenstad. Een fraaie plek tussen water en stad, met aan beide zijden een jaren 60 villa als buur.

Slim omgaan met licht en ruimte

De opdrachtgever had een uitgebreide wensenlijst voor het woonprogramma, waarmee wij op ingenieuze wijze aan de slag gingen. Met wat creatief denkwerk wisten we alles nét in te passen binnen de bebouwingsgrenzen van de kavel. Zo is ruimte voor hobby en ontspanning gecreëerd in het souterrain. Door delen van het terrein uit te graven ontstaan taluds die zorgen voor voldoende daglicht en een zichtrelatie met de tuin.

Gevels en materiaalkeuze

Dankzij de hoekligging heeft de woning twee min of meer gesloten straatgevels. De achtergevels – op het zuiden en westen – zijn volledig transparant en voorzien van overdekte terrassen. Met deze oplossing beperken wij ons tot twee materialen. Namelijk metselwerk voor de gesloten gevels en glas voor de achtergevels. De vormgeving en esthetische details geven de woning allure. In combinatie met het hoogwaardige materiaalgebruik zorgt dit voor een duurzame uitstraling.

Wij zijn, net als onze opdrachtgever, benieuwd naar het resultaat.

 

In ontwerpWonenVilla's
  alle projecten