Villa's op landgoed Schöndeln  - Roermond , Engelman Architecten

Villa's op landgoed Schöndeln

, Roermond

Landgoed Schöndeln ligt vlak bij Roermond, aan de rivier de Roer. De historische hoeve die vroeger op dit landgoed stond werd tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd. Direct na de oorlog maakten de resten plaats voor een boerderij. Deze boerderij staat sinds de jaren 90 leeg en is inmiddels flink vervallen.

Onze opdrachtgever had het idee om de boerderij af te breken en aan de oever van de Roer vier villa’s te ontwikkelen. Toen bleek dat dit voorstel op bezwaren stuitte, omdat het niet binnen de gemeentelijke en provinciale beleidsplannen paste, riep hij onze hulp in. Samen gingen wij de uitdaging aan om een nieuw plan te ontwikkelen. Dit deden we op basis van uitgebreid onderzoek en in goed overleg met de gemeente. Het uiteindelijke voorstel – drie villa’s in carrévorm – herstelt landgoed Schöndeln weer in oude luister. Zo sluit de bebouwing bijvoorbeeld aan op de bestaande lanen.

Het hoofdhuis ligt aan de grote historische tuin, die ommuurd is. Loodrecht daarop staan twee villa’s, als waren het de bijgebouwen rondom een binnenplaats. De noordelijke villa ligt deels in de beschutting van het groen. Aan het open veld, met op de achtergrond het panorama van de stad Roermond. De zuidelijke villa heeft uitzicht op de meanderende rivier en beschikt over de boomgaarden.

De drie villa’s in een carré vormen een nieuw gebouwenensemble. De architectuur van de gebouwen is terughoudend, met eenduidige bouwmassa’s. Door het materiaalgebruik en de detaillering maken wij er een hedendaagse hoeve van. Nieuwe muren en hagen versterken het introverte karakter van een hoeve in de open natuur.

In ontwerpWonenVilla's
  alle projecten