Voetbalcomplex DFO'20 - Leudal , Engelman Architecten

Voetbalcomplex DFO'20

2021, Leudal

Een duurzame accommodatie met een optimale sportbeleving, middenin een open omgeving in de gemeente Leudal. Dat is de uitkomst van de samenwerking waarin Engelman Architecten mocht participeren. Wij stonden aan de lat voor het clubgebouw dat naar verwachting begin 2021 in gebruik wordt genomen.

Kleine verenigingen kennen steeds meer organisatorische obstakels. Zo ook een drietal voetbalverenigingen in de gemeente Leudal. Zij sloegen de handen ineen om ervoor te zorgen dat de sport ook in de toekomst onderdeel blijft van de kernen Ell, Hunsel, Grathem en Kelpen-Oler. Dit leidde tot het ontstaan van de fusieclub DFO’20, oftewel Door Fusie Ontstaan.

Nieuwe club, nieuw thuis

Geen van de bestaande locaties bleek geschikt als uitvalsbasis voor DFO’20. De sportparken van GKC, RKHVC en RKSEC waren verouderd en uitbreiding was niet mogelijk. Daarom gaf de gemeente groen licht voor een nieuw voetbalcomplex. Aan Engelman Architecten de vraag om het clubgebouw voor dit terrein te ontwerpen, gelegen in een open omgeving bij Kelpen-Oler.

Uitdagingen

De ligging bracht enkele ontwerpuitdagingen met zich mee. Het plangebied bevindt zich namelijk in het beekdal van het Wessemerven. Dat maakt bouwen onder maaiveld niet mogelijk. We kozen uiteindelijk voor een centrale positie voor het clubhuis op het terrein, met een groene buffer richting de dorpskern. De functionele ruimtes zoals kleedkamers en douches plaatsten we op maaiveldniveau, met daarbovenop de kantine. Aarde die door de aanleg van de sportvelden overtollig is geworden gebruiken we om de begane grond te bedekken. Door het gebouw voor een gedeelte te verstoppen kan het zich in de open omgeving manifesteren.

Optimale sportbeleving

Dankzij de wallen van aarde ontstaan natuurlijke tribunes en krijgt het geheel een groene uitstraling. De kantine op de verdieping is overwegend transparant en biedt uitzicht over alle velden. Door de overstekken en de transparante gevel lopen binnen en buiten bijna naadloos in elkaar over. Zo wordt een optimale sportbeleving gecreëerd.

Duurzaam en circulair

Om koelte in de zomer te realiseren wordt het gebouw voorzien van grote luifels. Hierdoor zijn minder installaties noodzakelijk. Bij de materialisatie is bijzondere aandacht geschonken aan duurzame en circulaire materialen. De constructie van hout draagt bij aan de opslag van CO2 en het gekozen gevelsysteem van gestapelde bakstenen is voor 100% herbruikbaar. Het clubgebouw krijgt een gebouwenpaspoort en wordt opgenomen in het Madaster (Kadaster voor materialen). Dit maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen bij sloop of demontage veel eenvoudiger. Hiermee is circulariteit voor de toekomst gewaarborgd.


  alle projecten