Anti-specialisatie

Door: Maarten Engelman 17.01.2014

Ik ben anti-specialisatie. En ik ben niet de enige. Laatst las ik in Dagblad de Limburger een inspirerend interview met Adrian van Hooydonk, topdesigner en art director bij BMW Group. Hij raakte me met zijn treffende opmerking: "Ontwerpers worden creatiever als ze aan verschillende producten werken; het verruimt de blik van design."

Wist u dat de designers van BMW ook voor Coca Cola, Philips en Microsoft werken? Als designer van gebouwen ben ik het helemaal met Van Hooydonk eens. Ons bureau bestaat al meer dan dertig jaar, maar wij hebben bewust géén specialismen. Telkens een andere opdrachtgever, een andere vraag, een ander ruimtelijk probleem. Dat is nu juist onze grootste inspiratiebron. Met onze kennis en ervaring in architectuur als solide basis.

Ook Jonnie Boer, chef-kok en eigenaar van sterrenzaak De Librije, zei daar iets interessants over in NRC: "Mijn specialiteit is dat ik geen specialiteit heb. Ik wil altijd blijven vernieuwen." Dat is precies wat ik bedoel! Wat is er nou mooier dan kruisbestuiving, het combineren van het beste uit verschillende werelden? Ook in mijn werk probeer ik elke keer nieuwe verbanden te leggen. Hoe we dat in een zorgcomplex hebben aangepakt, zou dat ook in deze woonvilla werken? Neem het project Leenderhof, waar we een gebouw ontwierpen dat ouderenzorg, een crèche, bibli­o­theek en grand­café combineert. Wie waar zit is niet belangrijk. Deze inte­gra­tie spreekt ieder­een in de gemeen­schap aan.

Zo vertelde iemand me ooit het verhaal van de totstandkoming van de luchthaven Schiphol. Jan Benthem van Benthem Crouwel Architecten, werd in 1986 gevraagd een masterplan voor de luchthaven te ontwikkelen. Benthem, nog maar een paar jaar architect, had tot dan toe alleen nog maar kleine projecten gedaan, de fietsenstalling van Schiphol bijvoorbeeld. Verrast door deze vraag, antwoorde hij dan ook dat hij geen enkel verstand van luchthavens had. Grappig genoeg antwoorde Schiphol: "Geen probleem, die kennis hebben wij namelijk zelf en die krijgt u van ons mee." En dat pakte goed uit, zoals iedereen weet die wel eens op Schiphol is geweest. Benthem maakte samen met NACO (Netherlands Airport Consultants) het masterplan, en ontwierp onder andere de centrale hal en Schiphol Plaza. Tot op de dag van vandaag is Benthem Crouwel Architecten nog steeds betrokken bij de ontwikkeling en uitbreiding van de luchthaven. Zo zie je maar...