Om van te dromen...

Door: Maarten Engelman

Als jonge jongen droomde ik van een carrière in de sport. Spelen in een gedreven team en telkens de spanning van winnen of verliezen. De vanzelfsprekend van spelregels als ongeschreven wetten spreekt mij enorm aan.

Vandaag de dag, als architect, ben ik gefascineerd door voetbalstadions. Tijdens mijn vakanties bezoek ik dan ook steevast een stadion. Altijd mooi om te zien hoe tienduizenden toeschouwers hun weg vinden in een immens bouwwerk. Een voetbalwedstrijd bezoeken in het stadion van Bayern-Munchen, ontworpen door architecten Herzog & de Meuron, is voor mij een echt avondje uit. Het kunststof dak is gemaakt met luchtkussens en kan in verschillende kleuren belicht worden. Het lijkt wel een enorme zwemband.

U moet Adobe Flash installeren om deze inhoud weer te geven.
Video: Allianz Arena Munchen

Het stadion San Nicola in Bari is nog zo'n pareltje waarvoor ik speciaal omreed. De Genovese architect Renzo Piano ontwierp een open bloem waar tribune-delen gescheiden worden door transparante trappenhuizen voor de ventilatie. Het werkt. Alleen had hij geen rekening gehouden met de invloed van de wind op hoge ballen. Oeps.

Mijn architectuurdroom om een stadion te mogen ontwerpen is nog niet uitgekomen. Zo'n uitdagende wedstrijd zou ik graag eens aangaan!