Onze filosofie

Door: Maarten Engelman

U bent op deze site terecht gekomen om welke reden dan ook. Waarschijnlijk heeft u al een aantal van onze gerealiseerde projecten bekeken, of gaat u dat zo doen. Wij nemen u graag mee in de filosofie achter deze gebouwen. Het zijn onze uitgangspunten voor alles wat we doen. Kortom: onze ontwerpfilosofie.

Gebouwen zijn het decor van de stad

Bouwen is een gemeenschappelijke daad. Wij voelen ons verplicht om zorgvuldig om te gaan met de openbare ruimte. Stedenbouw bepaalt de kwaliteit van een stad. Gebouwen zijn hieraan ondergeschikt, ze vormen enkel een decor. Engelman Architecten ontwerpt gebouwen met respect voor de identiteit van een stad en het ritme van een omgeving. Niet volgens een expliciete architectuurstroming, maar passend bij de stedelijke patronen, de grids. Dat grid vinden wij niet beperkend, maar juist inspirerend. Het is de noodzakelijke organisatie van onze leefwereld.

Meegroeien met de gebruiker

Niets is zo veranderlijk als de functie van een gebouw. In onze ontwerpfilosofie maken wij expliciet onderscheid tussen de dragers en de inbouw. De dragers zijn de robuuste, blijvende structuren van een gebouw. De inbouw is flexibel en afhankelijk van de gebruiker op dit moment. In onze ontwerpen zoeken wij altijd naar uniciteit en multifunctionaliteit. Het gebouw moet met de gebruiker mee kunnen groeien. Daar ligt onze meerwaarde.

Architectonische kwaliteit is schoonheid

Onze gebouwen zijn zorgvuldig gebouwd, met oog voor detail. Elegante verhoudingen, materialen met mooie texturen en kleuren die aansluiten bij de cultuur en het klimaat van de woonomgeving. De architectonische kwaliteit wordt bepaald door de schoonheid. Niet elk bouwwerk hoeft te schreeuwen of de aandacht te onttrekken van de omgeving. Juist in bescheidenheid kan schoonheid liggen. Wat absoluut niet uitsluit dat wij op de juiste plek een icoon kunnen neerzetten.

Innovatie is geen doel op zich

Aan de basis van alle innovatie ligt kennis van de historie. Door het aanbrengen van kleine nuances in bestaande concepten ontstaat vernieuwing. Vernieuwen is nooit een doel op zich. Wij zijn voorzichtig met innovatie in de basisstructuren van een gebouw, terwijl wij in de inbouw juist zoveel mogelijk innoveren. Niet alleen in een ontwerp zoeken wij naar vernieuwing, ook in werkprocessen innoveren wij continu. Zo investeert ons kantoor in nieuwe samenwerkingsvormen als DBFMO en BIM.

Spreekt dit u aan?

Wilt u meer weten over onze filosofie en werkwijze? Laat het ons weten, u bent van harte welkom!