Wonen in een appartement opnieuw uitvinden

Door: Maarten Engelman

Tot begin 2000 had Voorstad Sint Jacob in Roermond niet zo’n beste reputatie als woonomgeving. Toch zag ik potentie in de locatie, een kans die ik met beide handen greep. Inmiddels woon ik er zelf al ruim tien jaar, en ben ik nog steeds heel tevreden met deze beslissing én het interieurontwerp. 

Geoefend architectenoog

Aan de historische uitvalsroute – die onderdeel uitmaakt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella – lagen deels vervallen kleinschalige bedrijfsgebouwen met daartussen woningen. Zo ontdekte ik een oude en sterk vervuilde wasserij die gesloopt moest worden. Ik zag mogelijkheden om een positieve draai te geven aan deze negatieve plek. En zo geschiedde. Tussen 2003 en 2005 ontwierp Engelman Architecten twee urban villa’s, liggend aan de Roer en uitkijkend op de Maas: Rive Saint Jacques. Uiteindelijk werkte dit planinitiatief als mede-katalysator voor de verdere herontwikkeling van de Roerdelta.

Ruimtelijkheid en details

De schoonheid van de locatie overtuigde mij en mijn partner om te verhuizen naar één van de penthouses. De zichtlijnen geven een groot gevoel van ruimtelijkheid en mooie kijklijnen naar de stad. Terrassen aan alle zijden zorgen voor veel licht in de woning. Daarnaast schieten in de zithoek en de entreehal wandelementen door het plafond die het daglicht naar binnen halen.

Met mijn architectonische bagage probeerde ik het wonen in een appartement opnieuw uit te vinden. De open plattegrond is opgebouwd rondom een centrale kern, waarin de entreehal, trap en lift gesitueerd zijn. In het appartement zelf wordt deze kern geaccentueerd door een koof met ledverlichting, die je leidt langs vaste interieurelementen zoals de kastenwand van de keuken en de boekenkast.De wanden zijn strak en wit, om de ruimtelijkheid en het interieur tot hun recht te laten komen. Als bijzonder accent zijn beide haardwanden behandeld met zilververf. De in de loop der tijd verzamelde designklassiekers, meubelen, lampen en kunst kregen alle een van tevoren bedachte plek. Het op detailniveau combineren van oud en nieuw en vast en los interieur geeft een extra dimensie aan de belevingskwaliteit.

Inmiddels wonen wij er ruim 10 jaar met heel veel plezier en heeft het voor ons nog nergens op ingeboet. Misschien is het wel een tijdloos ontwerp!