Groepswoning Wilhelminastraat  - Asten , Engelman Architecten

Groepswoning Wilhelminastraat

2021, Asten

Aan de Wilheminastraat in Asten vind je een mix van villa’s uit de jaren 30 en bungalows uit de jaren 80. Een van die laatsten was door zorgaanbieder ORO ingericht als groepswoning. Vernieuwing bleek echter noodzakelijk. Met als voorwaarde dat het eindresultaat vooral niet institutioneel moest zijn. Engelman Architecten nam de opdracht aan. Van ontwerp tot en met directievoering tijdens de bouw.

Kruip-door-sluip-door

Het pand werd medio jaren 90 gekocht door ORO. Na diverse aanbouwen bleek de samenhang van het gebouw ver te zoeken. Zo was een van de woongroepen alleen toegankelijk via een steegje. Er ontstond een kruip-door-sluip-door structuur die niet prettig was voor bewoners en zorgverleners. Tijd voor verandering dus.

Maatpak binnen de grenzen

Engelman Architecten besloot om een maatpak te maken binnen het bestemmingsplan waardoor alleen een kruimelprocedure nodig was. Twee woonlagen met kap op exact dezelfde plek. Inclusief de aanbouwen, maar dan anders gerangschikt. Daardoor is er nu een centrale ingang, staan beide woonkamers in contact met de straatzijde en is de beleving van de tuin vergroot. Op de begane grond vind je verder nog een multifunctionele tuinkamer, woonruimtes met eigen sanitair en een royaal trappenhuis dat leidt naar de woonruimtes op de verdiepingen.

Kwalitatieve inpassing

We lieten ons inspireren door het zorgvuldige materiaalgebruik en de detaillering van de jaren 30 villa’s in de wijk. Dit resulteert in een mooie kwalitatieve inpassing. Bijvoorbeeld door het duidelijke silhouet van de groepswoning. Onder andere gevormd door het dak, dat aan één zijde omlaag komt. Dit vormt niet alleen een mooi gebaar voor de entree, maar creëert ook een ideale plek voor zonnepanelen.

Details en afwerking

Omdat de groepswoning wat verder terug ligt van de straat kozen we voor een ingetogen kleurenpalet. Een donkere basis met fris witte accenten om de ramen. Hoe dichterbij je komt, hoe meer details je ontdekt. Zoals verspringend metselwerk, rollagen en de zorgvuldige afwerking van de dakranden. Al met al een prachtig project waarbij we binnen de financiële kaders het maximale uit het programma van eisen haalden. Voor de bewoners wordt het de mooiste villa van de straat, hun nieuwe thuis.

In ontwerpWonenZorg
  alle projecten