Het Liender  - Asten , Engelman Architecten

Het Liender

2021, Asten

Gezinsvervangend tehuis Het Liender is al ruim 47 jaar een begrip in het Noord-Brabantse Asten. Het plaatste mensen met een verstandelijke beperking voor het eerst midden in de samenleving. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld in de acceptatie in de gemeenschap. Na jaren vol woonplezier was het gebouw van Het Liender toe aan een update. Engelman Architecten ontwierp voor de bewoners een passende nieuwbouw.

Gewoon wonen

De locatie van zorgaanbieder ORO biedt straks ruimte aan 24 bewoners. Kleinschalig wonen onder één groot dak is de insteek. Bij de keuze voor de indeling van het gebouw is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij leven en wonen in een regulier huis. Zo zijn de 3 woonkamers op de begane grond ideaal voor groepsactiviteiten en sociaal contact. Op de verdiepingen kunnen de bewoners zich terugtrekken in hun studio’s en mini-appartementen met eigen sanitair.

Schalen naar de omgeving

Door het gebouw in tweeën te verdelen ontstaat niet alleen verschaling, maar ook een uitnodigende centrale entree. Beide bouwdelen zijn afgedekt met een kap. Enerzijds een slimme manier om de installaties op het dak te verbergen. Anderzijds past het gebouw daardoor qua maat en schaal beter in de wijk. En juist die opname in de wijk is een mooie knipoog naar de geschiedenis van Het Liender.

Huis wordt thuis

ORO is erg blij met de nieuwbouw, die perfect aansluit bij hun visie: “Ons doel is om kwetsbare mensen gelukkig te maken. Belangrijk daarbij is dat ze fijn wonen. Het gebouw is speciaal voor deze bewoners ontworpen. Zo ontstaat een gebouw met identiteit. Een huis kan zo een thuis worden…”

 
What do you want to do ?
New mail
In ontwerpWonenZorg
  alle projecten