Uitbreiding Zorgcentrum Libermannhof  - Gennep , Engelman Architecten

Uitbreiding Zorgcentrum Libermannhof

2019, Gennep

Het voormalige terrein van de Congregatie van de Heilige Geest in Gennep is in handen van woningcorporatie Destion. Er zijn drie (zorg)complexen gevestigd: Libermannhof, Hilhorst en Spiritijnenhof. In 2009 maakte Engelman Architecten al het ontwerp voor Spiritijnenhof, en ook Libermannhof werd eerder door ons verbouwd. Tien jaar later keren we terug voor de realisatie van een uitbreiding.

Destion en zorgorganisatie Proteion willen de psychogeriatrische afdeling op goede en eigentijdse wijze voortzetten op de locatie. Dit betekent de bouw van 26 verpleegwoningen op het terrein. Omdat men zo gecharmeerd is van de architectuur van Spiritijnenhof, was de keuze voor de architect snel gemaakt.

Vooruitziende blik

Tijdens de ontwikkeling van Spiritijnenhof hielden we al rekening met een mogelijke uitbreiding. Dat komt tien jaar later goed van pas. Het voorterrein van Libermannhof is de ideale locatie voor de uitbreiding. Toch kozen we er in de planvorming voor om de materialisering van de nieuwbouw niet aan te laten sluiten op dit gebouw, maar op Spiritijnenhof. Dit om eenheid te creëren op het voorterrein. Het palet van rode baksteen, zink en houten raamschermen vormt de verbindende factor.

Splitsen van functies

De begane grond van de bestaande Libermannhof biedt ruimte aan diverse slaapkamers en huiskamers. Eén daarvan is gevestigd in de voormalige kapel. De nieuwbouw bevat de overige 15 zorgunits. Een patio zorgt voor voldoende daglicht. De ruimte tussen de twee bouwvolumes gebruiken we om een nieuwe en royale entree te creëren, die beide bouwdelen zal ontsluiten. Hierdoor is het ook mogelijk om de zorgappartementen op de verdieping te bereiken zonder de besloten psychogeriatrische woongroep op de begane grond te verstoren. Omdat het voor de cliënten belangrijk is om rond te kunnen lopen speelt de indeling van de groep daarop in.

In ontwerpWonenZorg
  alle projecten